Wikipedia

Резултати претраге

среда, 14. мај 2014.

Povod ustanka u Bosni i Hercegovini


Nevesinjski, stolački, gatački okrug su prvi krajevi koje je ustanak zahvatio. Na brdu Grebenac 9. juna 1875. kmet odbija da plaća porez. Ovaj datum se okvirno uzima za početak, ali ne treba zaboraviti ni na "Podgoričku aferu" 1874., koja je imala posledice na lokalnom i međunarodnom nivou.
Naime, inicijatori te afere, kako Crnogorci tako i Hercegovci, su bili proterani u Hercegovinu, gde podstiču narod na pobunu, dok je za to vreme ta vest odjeknula i do cara Franca Jozefa. Tada on odlučuje, na savet dalmatinskih konzula, koji iniciraju znacaj Bosne i Hercegovine, da krene na put kroz Dalmaciju. Dočekuje ga odred Ivana Musića, buduće marionete austrougarske politike u ustanku. Seljaci vole cara, oni u njemu vide spasa: ,, Austriji braniteljici kršćanluka i prosvjete imalo bi stati na srdcu da se ne dogodi poraz nesretnog kršćanluka."[1] Ovaj događaj je dodatno motivisao seljake da krenu u borbu protiv sistema, misleći da će Austrougarska to odmah podržati.
Tamošnji narod, uopšte nije imao svest o tome kolike će razmere ustanak zahvatiti. Sigurno je to da je ispunjenje svojih socijalnih zahteva, zbog ranijih propagiranja odbora, video u ujedinjunju Južnih Slovena.
Novembra 1874. u Nevesinji četa od četrdesetak ljudi se ponovo pobunila, ali lokalne vlasti to ubrzo guše. Aga Mujaga Behman traži hak od seljaka, ali ovoga puta se nije završilo odbijanjem i protestom, već ubistvom age. Zbog ovog čina mnogi beže u Crnu Goru, odakle će kasnije u tursko-crnogorskom ratu činiti vojne formacije. Cilj ustanika je bilo totalno oslobođenje od turske vlasti.
Ovako slab početk doveo je do toga Vijaletska vlada nije reagovala u početku, čak je i Austrougarska, od koje su ustanici željno očekivali pomoć, smatrala da će ovo biti samo nastavak niza prošlih pobuna. Beč nikada nije javno pomagao ustanike, već uvek preko posrednika. Iako velike sile nisu reagovale odmah, ustanak je ubrzo zahvatio Bosnu i Sandžak.
Širenje ustanka na Sandžak je imao istorijski značaj, jer je ta uska oblast jedina predstavljala kopču između Bosne i Hercegovine i ostatka Otomanskog carstva. Narod u Bosni je masovno emigrirao u Austrougarsku. Hercegovci, pretežno stari ljudi, žene i deca su sa druge stran,e bežali po nepreglednim šumama i brdima. Politički motivi su više no bilo gde definisali ustanak u Hercegovini, ali je i taj ustanak imao najveći kontinuitet, s obzirom da je Bosni oslabio, čim su Srbi u ratu protiv Turaka izgubili.




[1] Marko Vego, Pismo o Hercegovačkom ustanku 1875. god GZM, Sarajevo 1955. Istroija i etnografija, X str. 193. prema M. Ekmečiću, Radovi iz istorije Bosne i Hercegovine XIX veka,133.

Нема коментара:

Постави коментар